Péče o pomůcky ke kojení

Ať už budeš krmit děťátko z nádobky, lahviček, lžičkou nebo injekční stříkačkou, vždy je potřeba se o kojící pomůcky řádně starat. To samé platí i pro použití odsávaček a všech jejích částí.  


Čištění odsávačky

Všechny části odsávačky, které přijdou do styku s mateřským mlékem, jako jsou lahvičky, hadičky a prsní nástavce, musí být po každém použití vyčištěny. Sterilizace však není nutná, aby tyto části byly bezpečné a hygienické. Doma postačí je důkladně omýt mycím prostředkem na přírodní bázi a důkladně propláchnout vlažnou vodou. Vždy prozkoumej návod na použití!

Hadičky musí být vysušené před usazením do odsávačky. Pokud se po umytí objeví v hadičce malé kapky vody (díky kondenzaci), zapni odsávačku na několik minut, dokud hadička nebude úplně suchá.

Elektrické části odsávačky, kde je motorek a baterie, by měly být po každém použití otřeny čistým papírovým kapesníčkem nebo vlhkým hadříkem. Tyto části nikdy nevkládej do vody nebo jiných kapalin na čištění ani je nedávej do sterilizátorů.

čištění a mytí odsávačky mléka

Základní metody čištění

Koukni se nejdřív do manuálu, které části můžeš omýt a jakým způsobem! Opláchni vlažnou vodou každou součást, která přijde do styku s mateřským mlékem.

Poté každý díl umyj důkladně mycím prostředkem na přírodní bázi a opakovaně opláchni. Polož na čistý papírový ubrousek nebo papírovou kuchyňskou utěrku a nech je uschnout. Nepoužívej nikdy klasické utěrky, protože mohou nést mnoho bakterií, které jsou škodlivé pro mateřské mléko a Tvé dítě!

Jakmile jsou všechny části odsávačky suché, sestav opět odsávačku před jejím dalším použitím nebo uskladněním. Snaž se nedotýkat vnitřních částí, které přijdou do styku s mateřským mlékem.

mytí lahviček

Lahvičky, nádobky i savičky je nutné čistit!

Po každém odsávání umyj sběrnou nádobku v čistícím prostředku na přírodní bázi, poté ji dobře opláchni. Jaké metody domácí sterilizace můžeš použít?

  • klasické “ maminkovské” vyvaření v hrnci s vodou po dobu cca. 5 min od varu. Poté položit na čistou podložku a nechat uschnout.  
  • můžeš samozřejmě využít tzv. domácí sterilizátory nebo sterilizační sáčky do mikrovlnné trouby Easy Clean. Jsou to jednoduché a moderní metody, které šetří čas a někdy i připálené hrnce:) To samé platí i pro lahvičky a savičky.
EasyClean sterilizační sáčky do mikrovlnky

Jestli používáš stříkačku, tak ji po krmení rozlož, opláchni vlažnou vodou a nech vysušit. Poté znovu sestav a ulož na čisté místo. Po několika použitích ji vyměň za novou.